Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

 

Πρόκειται για μια πειραματική διάταξη σε ξύλινο κιτ που συναρμολογείται εύκολα, η οποία παράγει 3 διαφορετικές μορφές «πράσινης ενέργειας»: κινητική, ηλιακή και αιολική, οι οποίες μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στη διάταξη χρησιμοποιούνται 2 μικροί κινητήρες σταθερού ρεύματος (D.C.), ένα λαμπάκι LED, ένα φωτοβολταϊκό κύτταρο, μια μανιβέλα και μια προπέλα που συνδέονται μεταξύ τους.

Πιο αναλυτικά, έχουμε:

1.   Κινητική ενέργεια

α) Περιστρέφουμε τον άξονα του κινητήρα που βρίσκεται στην πλευρά της μανιβέλας με την μανιβέλα και παρατηρούμε ότι ανάβει το LED που είναι συνδεδεμένο στα άκρα του κινητήρα.

β) Συνδέουμε τους 2 κινητήρες μεταξύ τους και περιστρέφουμε τη μανιβέλα, οπότε αρχίζει να περιστρέφεται η προπέλα.

2.   Ηλιακή ενέργεια

Συνδέουμε το φωτοβολταϊκό κύτταρο με το LED και πλησιάζουμε στο κύτταρο ένα φακό (ή μια λάμπα), οπότε παρατηρούμε ότι το LED ανάβει.

3.   Αιολική ενέργεια

Συνδέουμε τον κινητήρα που βρίσκεται στην πλευρά της προπέλας με το LED και στη συνέχεια φυσάμε την προπέλα ή θέτουμε σε λειτουργία έναν δυνατό ανεμιστήρα μπροστά της (π.χ. έναν μεταλλικό ανεμιστήρα), οπότε η προπέλα αρχίζει να περιστρέφεται και το   LED ανάβει.

Ο Ενεργειακός Σταθμός "Πράσινη Ενέργεια" είναι ιδανικός για σχολεία, κατασκηνώσεις, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) κ.λπ., γιατί με την βοήθειά του τα παιδιά έρχονται σε επαφή, με  απλό και κατανοητό τρόπο, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από SOLAR TOYS          #πράσινηενέργεια








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ