Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΚΔΑΠ)

 

Όπως είναι γνωστό, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) αποτελούν δημόσιες ή ιδιωτικές δομές απασχόλησης παιδιών κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους.

Οι δραστηριότητες, τις οποίες οργανώνει ένα ΚΔΑΠ, εξασφαλίζουν τα εξής 3 βασικά χαρακτηριστικά:

ü Κέφι

ü Χαρά

ü Δημιουργικότητα

Στο παραπάνω πλαίσιο, η εταιρεία ΛΑΤΖΙ.ΠΛΑΝ (SOLAR TOYS) προτείνει τα ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Τι είναι, όμως, τα ηλιακά παιχνίδια;

Είναι ξύλινα, συναρμολογούμενα μοντέλα, εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά κύτταρα.

Η κατασκευή τους γίνεται με απλό τρόπο, συνδέοντας μεταξύ τους διάφορα ξύλινα κομμάτια που έχουν κοπεί με laser, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ακρίβεια, με βάση αναλυτικές οδηγίες που περιλαμβάνονται στις προσεγμένες συσκευασίες τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μοντέλων είναι ο ηλιακός ανεμόμυλος που αποτελεί και το best seller της εταιρείας –, το ηλιακό διπλάνο (αεροπλάνο με 2 πτέρυγες, τοποθετημένες η μια πάνω από την άλλη), το ηλιακό σπίτι, η ηλιακή κούνια (καρουζέλ), κ.λπ.

Μετά την κατασκευή ενός μοντέλου, τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν τη λειτουργία του με 2 τρόπους:

1.   Τοποθετώντας το σε κάποιο σημείο που βλέπει απευθείας ο ήλιος

ή εναλλακτικά

2.   Πλησιάζοντας στο φωτοβολταϊκό κύτταρό του μια λάμπα (π.χ. ενός πορτατίφ) ή ακόμα και ένα φακό.

Έτσι, για παράδειγμα, στον ηλιακό ανεμόμυλο αρχίζουν να περιστρέφονται τα πτερύγια, ενώ στο διπλάνο περιστρέφεται ο έλικας. Από την άλλη πλευρά, το ηλιακό σπίτι έχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η οποία φορτίζει από τον ήλιο μέσω του φωτοβολταϊκού κυττάρου. Αν, στη συνέχεια, τοποθετήσουμε το σπίτι σε ένα σκοτεινό σημείο, ανάβει ένα λαμπάκι LED και φωτίζει όμορφα το εσωτερικό του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ηλιακό σπίτι, αν λάβουμε υπόψη και τις προδιαγραφές της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας (κατάλληλη για έως 3.000 φορτίσεις !!), μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την κατασκευή του και ως ένα πανέμορφο και πρωτότυπο φωτιστικό νύχτας.

Τα παιδιά έχουν επίσης τη δυνατότητα να βάψουν τα ηλιακά παιχνίδια στα χρώματα που επιθυμούν. Ακόμα, μπορούν να πειραματιστούν, πλησιάζοντας στο φωτοβολταϊκό κύτταρο ενός μοντέλου τις πηγές τεχνητού φωτός που χρησιμοποιούν (λάμπες ή φακούς) ή απομακρύνοντάς τες από αυτό και παρατηρώντας την επίδραση που έχει η ενέργειά τους αυτή στη λειτουργία του μοντέλου, π.χ. στην ταχύτητα περιστροφής του έλικα του διπλάνου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ηλιακά παιχνίδια παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή στην πράξη με τα φωτοβολταϊκά και την ηλιακή ενέργεια, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και καλλιεργώντας τη φαντασία και τις δεξιότητές τους με διασκεδαστικό τρόπο, αποτελώντας έτσι μια εξαιρετική επιλογή για ΚΔΑΠ.


#ΚΔΑΠ          #ηλιακήενέργεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ