Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Τεχνολογία γυμνασίου: κατασκευή και μέτρηση ταχύτητας περιστροφής ηλιακής φώκιας

 

Η ηλιακή φώκια είναι σε μορφή ξύλινου κιτ που συναρμολογείται πολύ εύκολα, με βάση τις οδηγίες που περιέχονται στη συσκευασία. Διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό κύτταρο που είναι συνδεδεμένο με έναν μικρό κινητήρα d.c. (σταθερού ρεύματος) και το μόνο που έχουμε να κάνουμε μετά την κατασκευή της είναι να την τοποθετήσουμε σε κάποιο σημείο που βλέπει απευθείας ο ήλιος ή να πλησιάσουμε στο κύτταρο μια λάμπα ή ένα φακό, οπότε η φώκια αρχίζει αμέσως να περιστρέφεται.

Η μέτρηση της ταχύτητας περιστροφής της ηλιακής φώκιας γίνεται με τη βοήθεια ενός απλού ρολογιού. Φωτίζουμε το φωτοβολταϊκό κύτταρο και μετράμε τον αριθμό των περιστροφών για ένα συγκεκριμένο χρόνο, π.χ. 10 δευτερόλεπτα, για παράδειγμα 6 στροφές. Στη συνέχεια, δεδομένου ότι ένα πρώτο λεπτό αποτελείται από 60 = 6 Χ 10 δευτερόλεπτα, πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό των στροφών που μετρήσαμε με τον αριθμό 6, οπότε έχουμε ταχύτητα περιστροφής 6Χ6 = 36 rpm  (στροφές ανά λεπτό).

Παρατήρηση

 Ο αριθμός των στροφών που μετράμε μπορεί να αλλάζει λίγο, ανάλογα με την πηγή φωτός που χρησιμοποιούμε. Αν η πηγή είναι ο ήλιος, η φώκια  θα περιστρέφεται πιο γρήγορα, ενώ, αν είναι μια λάμπα, η ταχύτητα περιστροφής θα εξαρτάται από την ένταση του φωτός της λάμπας, δηλ. από την ισχύ της. Το ίδιο ισχύει και αν η πηγή είναι ένας φακός.


Από SOLAR TOYS

TikTok:    solar_toys




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ