Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Καλοκαιρινές διακοπές και παιδιά

 


Είναι γεγονός πως φτάνοντας στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς όσοι εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, θεραπευτές) διερωτώνται από τους γονείς σχετικά με δραστηριότητες που μπορούν ν’ ακολουθήσουν τα παιδιά κατά την διάρκεια αποχής τους από το σχολείο ή την θεραπεία. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση καθώς κάθε οικογένεια και κάθε παιδί είναι διαφορετικό μ’ αποτέλεσμα να ταιριάζει κάτι άλλο σε κάθε περίπτωση. Το σίγουρο όμως  είναι πως όλοι στις διακοπές (μικροί και μεγάλοι) αναζητούμε ξεκούραση και διασκέδαση.

 Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην ανάγκη του κάθε παιδιού και τη μοναδική προσωπικότητά  του ώστε να το βοηθήσουμε να ζήσει μία χρονική περίοδο όπως ταιριάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;

Ένα δραστήριο και κινητικό παιδί για παράδειγμα θα αναζητήσει αθλητικές δραστηριότητες και γενικά θα θέλει να εκτονώσει το περίσσευμα της ενέργειάς του. Αντίθετα, παιδιά λιγότερο δραστήρια επιθυμούν περισσότερο χρόνο ηρεμίας και αποφόρτισης από ένα χειμερινό γεμάτο πρόγραμμα  επομένως ίσως χρειάζονται λίγη απομόνωση και συντροφιά ενός βιβλίου.   Όπως και να έχει όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα περισσότερα παιδιά αναζητούν το παιχνίδι στις διακοπές τους . Είναι σημαντικό επομένως τα παιδιά να βρίσκονται με συνομηλίκους τους  και ν’ αλληλεπιδρούν μέσω του ελεύθερου παιχνιδιού. Ο Ντόναλντ Γουίνικοντ, παιδοψυχίατρος-ψυχαναλυτής, έχει εξάλλου μιλήσει για την σημαντικότητα του παιχνιδιού μεταξύ των παιδιών και όχι τόσο για εκείνη μεταξύ ενηλίκων-παιδιών η οποία σαφώς είναι σημαντική αλλά προάγει άλλες δεξιότητες.

Η συνέχεια εδώ: καλοκαιρινές διακοπές 


#παιδιά_διακοπές    





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ