Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Εφηβεία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

 Τι είναι εφηβεία;

H εφηβεία είναι ένα μεταβατικό στάδιο της ανάπτυξης, που αρχίζει από το τέλος της λανθάνουσας περιόδου και που δρομολογεί την είσοδο στην ενήλικη ζωή. Σ’ αυτή τη διαδρομή υπάρχει πληθώρα αλλαγών όσον αφορά τις υποχρεώσεις του εφήβου, τις συνήθειες και τις απαιτήσεις του. Η εφηβεία είναι μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις, είναι μια φάση που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπεριφορικών και συναισθηματικών αλλαγών.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της εφηβείας;


1. Ανεξαρτητοποίηση
Στο μεταίχμιο μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης, μια πολύ σημαντική πρόκληση αποτελεί η ανεξαρτητοποίηση του εφήβου. Ο έφηβος μέσα από τις διαδικασίες ανάπτυξης του πρέπει να καταφέρει να γίνει ανεξάρτητος, κάτι που συχνά δυσκολεύει και τον έφηβο αλλά και το γονιό.


Η πορεία προς την ανεξαρτητοποίηση είναι δύσκολη. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ο γονιός συμπεριφέρεται στον έφηβο σαν παιδί, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί απ’ αυτόν μια ωριμότητα και υπευθυνότητα που θα χαρακτήριζε μάλλον έναν ενήλικα. Ο έφηβος από την άλλη ζητά -ή συχνά απαιτεί- να είναι εντελώς ανεξάρτητος, να του αναγνωριστεί το ότι «μεγάλωσε πια» και οι γονείς να μην τον ελέγχουν με αυστηρούς όρους. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να αρνείται ν’ αναλάβει ευθύνες, να αποφεύγει όρους και κανόνες, προτιμώντας την «ανεμελιά» της παιδικότητας. Όλα τα πιο πάνω έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τις συγκρούσεις μεταξύ γονέα και εφήβου. Ο έφηβος «τρέχει» προς την ανεξαρτητοποίησή του ενώ ο γονιός, ο οποίος συχνά βρίσκεται στη μέση ηλικία, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί βιώνοντας ένα «άγχος αποχωρισμού» για το παιδί του.

Η συνέχεια ΕΔΩ

#εφηβεία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ