Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Kudadoo: Το «πιο βιώσιμο τουριστικό θέρετρο» στις Μαλδίβες έχει ορατά ηλιακά πάνελ- κι υπάρχει λόγος γι' αυτό ...


 

Πολλοί αρχιτέκτονες θα έκαναν τα πάντα για να τους δοθεί μια ευκαιρία να δημιουργήσουν το έργο των ονείρων τους...

Αλλά όταν ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Yuji Yamazaki συμφώνησε να σχεδιάσει το Kudadoo Maldives Private Island, το οποίο άνοιξε το 2018 και αποτελείται από μόλις 15 κατοικίες πάνω από το νερό, βρέθηκε να σκέφτεται πώς το κτίριό του θα μπορούσε να αναδείξει το νησί - και όχι το αντίθετο.

Η προσέγγισή του ήταν να χτίσει με τρόπο που να αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά του νησιού ενώ χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερους φυσικούς πόρους.

«Η πραγματική ιδέα είναι, πώς μπορούμε να αναδείξουμε αυτή την υπάρχουσα όμορφη φύση, δηλαδή την παρθένα, λευκή παραλία και τα κρυστάλλινα νερά», εξηγεί. «Αυτά είναι τα στοιχεία που θέλαμε να διατηρήσουμε».

Πρώτο στη λίστα προτεραιοτήτων: καθαρή ενέργεια.

Ενώ η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στις Μαλδίβες, στον Yamazaki δεν άρεσε το γεγονός ότι τόσα πολλά ξενοδοχεία και θέρετρα προσπαθούσαν να κρύψουν τα ηλιακά πάνελ πίσω από τα κτίρια σαν να ήταν κάτι ντροπιαστικό ή άσχημο.

Αντ' αυτού, σχεδίασαν με την ομάδα του δικά τους πάνελ, που συμπεριέλαβαν στη συνολική αισθητική του θέρετρου. Σήμερα, το Kudadoo παραμένει το μοναδικό ιδιωτικό νησί της χώρας που λειτουργεί πλήρως με ηλιακή ενέργεια.

«Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μόνο ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο με ηλιακή οροφή η οποία μπορεί να καλύψει ή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια όλο το νησί», λέει.

Εκτός από τη δημιουργία κάτι όμορφου και χρήσιμου, ο Yamazaki είχε και έναν ακόμη στόχο στο μυαλό του για τα ηλιακά πάνελ- την εκπαίδευση.

Η συνέχεια εδώ: Kudadoo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ