Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός και ψυχολογική υποστήριξη των εφήβων


Η εφηβεία αποτελεί ήδη, από μόνη της, μία δύσκολη περίοδο, καθώς γίνεται η επίπονη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.


Οι έφηβοι βιώνουν καθημερινά πολύ έντονα συναισθήματα και ψυχολογικές μεταπτώσεις, και οι σχέσεις μεταξύ γονέων και εφήβων παιδιών δοκιμάζονται. Όταν σε αυτό έρχεται να προστεθεί μία πραγματική κρίση, όπως είναι ο κορωνοϊός και ο αναγκαστικός εγκλεισμός, τα πράγματα στο σπίτι μπορούν να γίνουν πραγματικά...εκρηκτικά!!
Όσον αφορά το χειρισμό του θέματος του κορωνοϊού, τα έφηβα παιδιά χρήζουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης από ότι τα μικρότερης ηλικίας παιδιά. Τα έφηβα παιδιά έχουν την τάση να αμφισβητούν τα πράγματα γύρω τους και να αντιδρούν αρνητικά σε περιορισμούς της ελευθερίας τους, ακόμα και όταν αυτοί είναι βάσιμοι. Επιπλέον, στην εφηβεία η ανάγκη για ιδιωτικό χώρο και χρόνο γίνεται επιτακτική, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε συνθήκες εγκλεισμού και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τέλος, οι έφηβοι έχουν την τάση να δραματοποιούν καταστάσεις, κάτι το οποίο δεν τους βοηθά σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία, όπως είναι και η τωρινή περίοδος που ζούμε όλοι.
Έχοντας υπόψη μας τα δεδομένα αυτά, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τα έφηβα παιδιά μας κατά της διάρκεια του εγκλεισμού;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ