Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

ΗΛΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

     


Σε μια εποχή ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογίας, όπως αυτή που διανύουμε, ένας από τους βασικότερους στόχους της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η εξοικείωση του μαθητή – και αυριανού πολίτη – με την τεχνολογία, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη σύγχρονη κοινωνία, ανεξάρτητα από τις μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές του. Στο παραπάνω πλαίσιο, η τεχνολογική εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα το μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του Γυμνασίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η τεχνολογική εκπαίδευση είναι ένα χαρακτηριστικό «διαθεματικό» εκπαιδευτικό αντικείμενο που χρησιμοποιεί συνθετικά στην πράξη μαθηματικά, μηχανική, φυσική, χημεία, πληροφορική, ξένες γλώσσες επιπλέον της μητρικής, διαδικασίες ανάλυσης και σύνθεσης πληροφοριών κλπ. Δεδομένου ότι η τεχνολογία είναι άπειρη και αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η οποιαδήποτε επιλογή για διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης θα ήταν χωρίς σημασία, αφού θα αποτελούσε ένα απειροελάχιστο ποσοστό της διαθέσιμης τεχνολογικής γνώσης. Έτσι, στο μάθημα της Τεχνολογίας ακολουθείται διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα υπόλοιπα μαθήματα και δεν διδάσκεται συγκεκριμένη ύλη, αφού η όποια επιλογή συγκεκριμένης ύλης θα ήταν αυθαίρετη και δεν θα κάλυπτε τους στόχους του μαθήματος. Αντίθετα, η εκπαιδευτική μέθοδος / διδασκαλία προσαρμόζεται σύμφωνα με την διαφοροποιημένη διδασκαλία στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας. Επιπρόσθετα, η εκπαιδευτική μέθοδος / διαδικασία προσαρμόζεται στα δεδομένα του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του κάθε σχολείου, με στόχο να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους υλικούς πόρους για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία του μαθήματος προς όφελος των μαθητών / τριών.
Πιο αναλυτικά, στην Α’ Τάξη Γυμνασίου εφαρμόζεται η μέθοδος της Ατομικής Εργασίας για την μελέτη της τεχνολογίας, στην Β’ Τάξη Γυμνασίου εφαρμόζεται η μέθοδος της ομαδικής εργασίας ή της γραμμής παραγωγής για την μελέτη της βιομηχανίας και στην Γ’ Γυμνασίου ακολουθείται η μέθοδος «έρευνα και πειραματισμός» για την διδασκαλία του μαθήματος.
Με βάση τα παραπάνω, προβλέπεται η εφαρμογή εκπαιδευτικών διαδικασιών μέσω των οποίων οι μαθητές μελετούν διάφορα τεχνολογικά προβλήματα, κατασκευάζουν διάφορα τεχνολογικά προϊόντα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων και υλικών, καθώς και τεχνικά σχέδια, γράφουν τεχνικές εκθέσεις σχετικά με τις κατασκευές τους και στο τέλος κάνουν παρουσιάσεις στην τάξη, αξιοποιώντας το ευρύτερο δυνατό φάσμα πηγών πληροφόρησης από το περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι διάφορες κατασκευές των μαθητών είναι πολύ σημαντικές για το μάθημα της Τεχνολογίας Γυμνασίου. Από τις κατασκευές αυτές, ξεχωρίζουν αυτές που επιτελούν κάποιες λειτουργίες, δείχνοντας έτσι στην πράξη την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων και αρχών των Θετικών Επιστημών, όπως είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, κλπ. Μια εξαιρετική επιλογή για κατασκευές τεχνολογίας (ιδιαίτερα για Α’ Γυμνασίου και Γ’ Γυμνασίου) αποτελούν τα ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια της εταιρείας ΛΑΤΖΙ.ΠΛΑΝ (SOLAR TOYS). Τα παιχνίδια αυτά είναι ξύλινες κατασκευές διαφόρων μοντέλων που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την λειτουργία τους, με την βοήθεια ηλιακών (φωτοβολταϊκών) κυττάρων. Η συναρμολόγηση των μοντέλων γίνεται εύκολα, ενώνοντας ξύλινα κομμάτια που έχουν κοπεί από πριν με laser για την εξασφάλιση μέγιστης ακρίβειας. Στις επιμελημένες συσκευασίες τους περιέχονται αναλυτικές οδηγίες κατασκευής και χρήσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ηλιακή ανεμογεννήτρια, της οποίας τα πτερύγια περιστρέφονται όταν την τοποθετήσουμε στον ήλιο, το ηλιακό σπίτι, το οποίο με την βοήθεια μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας που φορτίζει από τον ήλιο λειτουργεί ως ανιχνευτής σκότους, το ηλιακό αγωνιστικό αυτοκίνητο Formula 1 που κινείται με επαναφορτιζόμενη μπαταρία η οποία φορτίζει από τον ήλιο, τα ηλιακά αεροπλάνα (διπλάνο και τριπλάνο), των οποίων οι έλικες περιστρέφονται με την δύναμη του ήλιου, κλπ. Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η εταιρεία διαθέτει και ορισμένες ειδικές διατάξεις για την διεξαγωγή πειραμάτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις της μεθόδου «έρευνα και πειραματισμός» του μαθήματος Τεχνολογίας Γ’ Γυμνασίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ηλιακό εκπαιδευτικό κιτ «New Generation», το οποίο είναι μια διάταξη πειραματισμού που παρέχει την δυνατότητα να εξερευνήσουμε την παραγωγή ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών. Το κιτ αυτό περιλαμβάνει ένα λεπτομερές εγχειρίδιο χρήσης με θεωρία και ενδιαφέροντα πειράματα σχετικά με τα φωτοβολταϊκά. Περιέχει ηλιακά (φωτοβολταϊκά) κύτταρα, φίλτρα σκίασης, καλώδια με κροκοδειλάκια, σύστημα ιχνηλάτησης (tracking system), κλπ., προσομοιώνοντας έτσι την λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.
Συνοψίζοντας, τα ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΛΑΤΖΙ.ΠΛΑΝ (SOLAR TOYS) αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για εργασίες Τεχνολογίας Α’ και Γ’ Γυμνασίου, αφού κατασκευάζονται εύκολα, διατίθενται σε οικονομικές τιμές και έχουν ήδη δοκιμαστεί στην πράξη με μεγάλη επιτυχία από αρκετούς μαθητές / τριες Γυμνασίου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: LAGI.PLAN (SOLAR TOYS)

#solartoys #ηλιακά_παιχνίδια_τεχνολογία_γυμν